Logo

ZwemConsult

Beroepsopleidingen ZwembadBranche

Beroepsonderwijs voor de zwembadbranche

De opleidingen voor de zwembadbranche zijn via vele routes beschikbaar. ZwemConsult weet de weg en adviseert u deskundig. Ga terug (...)

Via de button "opleidingen" in de header is specifieke informatie te vinden.

ZwemConsult ontwikkelt en verzorgt beroepsopleidingen voor de zwembadzranche. Het ontwikkelen doen wij zelf op basis van onze zeer ruime praktijkervaring in de zwemwereld en aanverwante sectoren. Het verzorgen doen wij meestal in nauwe samenwerking met de diverse brancheorganisaties.

Om te mogen werken als zwemonderwijzer in de zwembadbranche dien je erkende opleidingen te volgen. Dat kan op meerdere manieren via lerarenopleidingen van de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO) en de CIOS of ROC opleidingen Sport & Bewegen. Dezelfde opleidingen worden ook verzorgt door particuliere onderwijsinstellingen zoals ZwemConsult. Deze opleidingen zijn erkend door de Dienst Uitvoering Onderwijs of de betreffende brancheorganisatie Nationaal Platform Zwembaden (NPZ-NRZ).

De zwembadbranche kent ook een specifieke technische afdeling. Een modern zwembad is voorzien van een complexe technische installaties. Voor het bedienen en onderhouden van de apparatuur zijn meerdere specialistische opleidingen noodzakelijk. Voorbeelden zijn elektromonteur, luchtbehandelingsmonteur, verwarmingsmonteur, bouwkundige, werktuigbouwkundige en chemisch specialist. ZwemConsult initieert hiertoe een integrale opleiding zwembadmachinist, ook wel medewerker technische dienst genoemd. Deze opleidingen zijn erkend door de brancheorganisatie Nationaal Platform Zwembaden (NPZ-NRZ).

Om in een zwembad te mogen werken heb je in ieder geval een geldige medische opleiding voor eerste hulp nodig. Deze opleiding omvat minimaal hartreanimatie inclusief defibrillator, kunstmatig beademen en preventief handelen bij zware verwondingen. De benodigde vaardigheden kun je leren bij een EHBO-vereniging of een opleider voor Medic First Aid. ZwemConsult kan hierin adviseren en begeleiden.

Een opleiding tot bedrijfshulpverlener is niet verplicht maar wel raadzaam. Meestal verzorgt de werkgever het benodigde aantal BHV-medewerkers voor de organisatie. Maar het beschikken over een dergelijke opleiding en diploma strekt wel tot aanbeveling bij een eventuele sollicitatie. ZwemConsult kan hierin adviseren en begeleiden.

De brancheopleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ) is eveneens verplicht voor het mogen werken aan de badrand en ondergebracht bij het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland. Dit diploma is maximaal 2 jaar geldig maar wordt verlengd indien regelmatig praktijkoefeningen zijn gevolgd.

Om technische werkzaamheden in een zwemaccommodatie te mogen verrichten zijn diverse certificaten verplicht. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu - Checklist - Aannemers en kent twee niveaus. Basisveiligheid (B-VCA) is bestemd voor technisch uitvoerende medewerkers. Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA) is bestemd voor eindverantwoordelijken. ZwemConsult verzorgt beide opleidingen ter voorbereiding op het externe examen onder auspicien van het SSVV. Daarnaast dient een technisch medewerker te beschikken over het diploma voldoende onderricht persoon (VOP). De eindverantwoordelijken dienen te beschikken over Vakbekwaam Persoon (VP). ZwemConsult verzorgt beide opleidingen ter voorbereiding op het externe examen onder auspiciën van STIPEL.

Ga terug naar de homepage van ZwemConsult Ga naar de homepage van ZwemConsult Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar ZwemConsult ondersteunt professionals in de ZwembadBranche Ga naar de nieuwspagina van ZwemConsult

update: 11-09-2017